top of page
Maandag bovenaan.jpg

Maandag 8 november 2021
11.00 - 21.15

Radicale vernieuwing zorg in het verpleeghuis & thuis

Om steeds uit te gaan van dat wat ertoe doet voor cliënten, naasten en medewerkers, moet je bereid zijn om radicale keuzes te maken. Ook als dat betekent dat de zorg er heel anders uit gaat zien. Bij alle betrokkenen in de beweging Radicale vernieuwing zorg groeit dat inzicht, en...

...we zien allerlei voorbeelden ontstaan van ‘muren’ die doorbroken worden. ‘Muren’ in onszelf (als betrokkene bij de vernieuwing), ‘muren’ in de organisatie (cultuur, processen en bijvoorbeeld bouw). Maar ook ‘muren’ in de samenwerking met onze partners (zoals VWS, inspectie, zorgkantoren). Hoe ver ben jij bereid om te gaan...?

In Utrecht, (zorg)organisaties & online

Deze dag vinden er activiteiten plaats in Utrecht, bij deelnemende (zorg)organisaties, delen van het programma in Utrecht zijn via livestream te volgen en de dag wordt afgesloten met de live RV Late Nightshow.

Ronde 1

Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten

Live in Utrecht - 11.00 - 16.15 uur

Live is dit programma in Utrecht alleen te volgen voor deelnemers en genodigde relaties - in verband met beperkte plek.
 

Online - 12.45 - 13.45 uur

Bekijk programma ronde 1

Ronde 2

Zorg voor (samen)leven

Live in Utrecht - 15.15 - 20.15 uur

Live in Utrecht is dit programma alleen te volgen voor deelnemers en genodigde relaties - in verband met beperkte plek.

Online - 15.30 - 16.30 uur

Bekijk programma ronde 2

Programma in je eigen zorgorganisatie

Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten & Zorg voor (samen)leven

Live in je eigen zorgorganisatie/bij VWS 

Verschillende deelnemende zorgorganisaties en VWS organiseren een programma op de eigen locatie. 

Bekijk programma van één van de deelnemers

RV Late Nightshow

Online - 20.30 - 21.15 uur

Meer informatie

Maandag bovenaan.jpg

Aanmelden

Iedereen kan zich aanmelden voor het online programma: deelnemers, partners, relaties en iedereen die geïnteresseerd is.

Voor het live programma in Utrecht of jouw organisatie: neem contact op met de coördinator Radicale vernieuwing in jouw organisatie. Voor de RV Late Nightshow is aanmelden niet nodig, die is te bekijken via weekvanderadicalevernieuwing.nl/latenight.

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Aanmelden
Online programa

Ook in 2022!

Deel 1

Ronde 1: 11.00 - 16.15 uur

Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten

11.00 uur

|

Ontvangst

11.30 uur

|

Lunch 

Aan jouw tafel kun je in gesprek met mensen van verschillende deelnemende organisaties en relaties, met diverse rollen/functies

12.45 uur

|

Van start 🔴

 • Welkom!
  Presentator Oscar Kocken

 • Droom van de beweging & stand van zaken
  Gré Wiskerke (bestuurder De Leyhoeve en lid kernteam) en Marie-Antoinette Bäckes (coördinator Radicale vernieuwing zorg)

 • Korte film

 • Inzichten en ervaringen pilot Wet zorg en dwang voor levensgeluk cliënten 
  Initiatiefnemers Caroline Beentjes (bestuurder Woonzorggroep Samen) en Saskia van Opijnen (bestuurder Avoord)

 • Gesprek met deelnemers in de zaal 

13.45 uur

|

Pauze

14.00 uur

|

Eerste sessie naar keuze* 

15.00 uur

|

Pauze

15.15 uur

|

Tweede sessie naar keuze*

16.15 uur

|

Einde programma

🔴 Livestream via deze pagina

*Sessies

1. Open de deuren

Daphne Mensink, coördinator van Regels naar Relaties Sensire

Siham Sbai, kwaliteitsadviseur Raffy Lale De Leystroom

Vrijheid zit in meer dan een open deur; een glas wijn, op je eigen tijd opstaan of gaan slapen of zoveel vrienden uitnodigen als je wilt. En tegelijk zit het vooral ook juist in die open deur. Regelmatig zijn medewerkers en familieleden bang: iemand kan buiten bijvoorbeeld vallen. Je kunt echter ook binnen vallen, of op een gepland uitje naar de markt. Wat heb jij nodig om de deuren te openen? We gaan met elkaar in gesprek.

2. Vrijheid en veiligheid, wat houdt jou tegen?

Mascha Struijk, auteur, spreker en trainer Professional vanuit je hart

Soms zitten belemmeringen om meer vrijheid mogelijk te maken niet in beperkingen van cliënten, in het gebouw of in afspraken die zijn gemaakt. Soms zitten deze belemmeringen in jezelf. In jou als naaste, als medewerker, arts, leidinggevende, bestuurder of toezichthouder. Laten we het gesprek hierover voeren. Over hoe we ook muren in onszelf kunnen doorbreken.

3. Vrijheid en veiligheid in de thuiszorg

Maren Kuipers, wijkverpleegkundige bij Sensire

Marie-Antoinette Bäckes, coördinator Radicale vernieuwing zorg

Zorg met dwang komt ook voor in de thuiszorg. De Wet zorg en dwang is ook voor de thuiszorg van toepassing. Wat vraagt dit? Hoe herken je het als mensen bepaalde zorg niet willen? Hoe kun je alles dat je doet richten op levensgeluk, vrijheid en veiligheid van cliënten? Waardoor laat je je afleiden en met welke gewoonten en regels zou je willen breken?

4. Hoe helpt technologie?

Clementine Schuurman, projectleider Woonzorggroep Samen

Elly van der Wijk, programmamanager Leyhoeve Zorg

Hoe draagt zorgtechnologie bij aan het levensgeluk van bewoners? En wat betekent dat in het kijken naar de inzet van technologie? Zowel vanuit de organisatie als vanuit jezelf?

Aanmelden

Iedereen kan zich aanmelden voor het online programma: deelnemers, partners, relaties en iedereen die geïnteresseerd is.

Voor het live programma in Utrecht: neem contact op met de coördinator Radicale vernieuwing in jouw organisatie. Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Deel 2

Ronde 2: 15.15 - 20.15 uur

Zorg voor (samen)leven

15.15 uur

|

Ontvangst

15.30 uur

|

Van start 🔴 

 • Welkom!
  Presentator Oscar Kocken

 • Droom van de beweging & stand van zaken
  Gré Wiskerke (bestuurder De Leyhoeve en lid kernteam) en Marie-Antoinette Bäckes (coördinator Radicale vernieuwing zorg)

 • Aansprekende praktijkvoorbeelden zorg voor (samen)leven 
  Inge van den Boomen (bestuurder Cederhof), Geert (leeft met dementie, woont bij Innoforte) en dochter Marlon

 • Gesprek met deelnemers in de zaal 

16.30 uur

|

16.45 uur

|

Eerste sessie naar keuze*

17.45 uur

|

Pauze

18.00 uur

|

Lichte maaltijd

 • Aan jouw tafel kun je in gesprek met mensen van verschillende deelnemende organisaties en relaties, met diverse rollen/functies.

19.15 uur

|

Tweede sessie naar keuze*

20.15 uur

|

Einde programma

20.30 uur

|

Live uitzending RV Late Nightshow

Via weekvanderadicalevernieuwing.nl/latenight (tot 21.15 uur), mogelijkheid aan te schuiven in publiek 🔴

🔴 Livestream via deze pagina

*Sessies

5. Zorg voor (samen)leven, wat houdt jou tegen?

Mascha Struijk, auteur, spreker en trainer Professional vanuit je hart

Verpleeghuizen betrekken steeds meer de omgeving, voor een fijn leefklimaat in huis. Maar zou je het ook kunnen omdraaien? Dat we ons met elkaar inzetten om de zorg aan mensen veel meer te verbinden aan de lokale gemeenschappen? Denkend vanuit kracht en mogelijkheden, ook van mensen met dementie? Iedereen zou hier een bijdrage aan kunnen leveren, welke rol of functie je ook hebt. Wat houd jou persoonlijk tegen? Reken er maar op dat je geïnspireerd wordt met nieuwe mogelijkheden door het gesprek hierover.

6. In contact met de omgeving en hoe ga je om met belemmeringen?

Inge van den Boomen, directeur-bestuurder Cederhof

Isabelle van der Wijk, coördinator Radicale vernieuwing zorg

Je zou iedereen in elk verpleeghuis toewensen dat hij mag blijven denken en doen vanuit de droom dat de bewoner die dat wil, midden in samenleving kan staan. Dat je op ieders individuele behoefte kunt blijven inspelen. Wat is daarvoor nodig? Hoe kun je zorgen dat je deel kan blijven uitmaken van de samenleving? Dat je datgene kunt blijven zien wat vanuit de samenleving zo belangrijk is voor elke individuele bewoner? Welke belemmeringen en mogelijkheden komen bij ons op? En wat vraagt dit dan voor onze verantwoording over de geleverde zorg (kwaliteit en financiering)? We praten er vanuit concrete voorbeelden graag met je over door.

Sessie 7 gaat niet door, ingrediënten van deze sessie worden meegenomen in sessie 6 Bijdragen aan een dementievriendelijke omgeving

Renate Pelkman, vakdeskundige omgevingszorg bij Innoforte

Ieder mens heeft unieke kwaliteiten en talenten, ongeacht de omstandigheden waarin die mens verkeert. Ieder mens wil van betekenis zijn, voor zichzelf en anderen. Dementie wordt nog te vaak gezien als een belemmering om onderdeel te blijven uitmaken van de samenleving. Helemaal als je in een verpleeghuis woont. Wat is er nodig om vanuit de zorg veel meer mogelijk te maken dat mensen actief kunnen blijven in de samenleving? Waar kun je klein beginnen? Hoe kun je de omgeving hier bekend mee maken? Kun je vanuit zorg een lokale voetbalclub begeleiden om een bewoner vrijwilliger te laten zijn? Zijn er nog andere mooie initiatieven? Hierover voeren we het gesprek.

8. Maatschappelijke bewustwording (nog) geen open deur

Daphne Mensink, coördinator van Regels naar Relaties Sensire

Siham Sbai, kwaliteitsadviseur Raffy Lale De Leystroom

Al meer dan tien jaar zijn in sommige woningen binnen verpleeghuizen de deuren open voor mensen met dementie. Maar open deuren zouden toch veel vanzelfsprekender moeten zijn? Hoe kan het dat er nog (steeds) geen maatschappelijke bewustwording is ontstaan op dit gebied? Wat is daarvoor nodig? En wat kan jij vandaag doen? We gaan er graag over in gesprek.

Aanmelden

Iedereen kan zich aanmelden voor het online programma: deelnemers, partners, relaties en iedereen die geïnteresseerd is.Voor het live programma in Utrecht: neem contact op met de coördinator Radicale vernieuwing in jouw organisatie. Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Programma eigenzorgorganisate

Voorbeeldprogramma in je eigen organisatie: 12.00 - 18.00 uur

Naast het programma live in Utrecht en online, organiseren deelnemende organisaties en VWS een eigen programma. Per deelnemende organisatie kan het programma op de eigen locatie anders zijn. Vraag aan jouw coördinator Radicale vernieuwing of je ook op een van de locaties van jouw organisatie mee kunt doen aan de Week van de Radicale vernieuwing en wat het programma daar precies is.

Meerdere zorgorganisaties zijn geïnspireerd door dit programma dat Raffy-Lâle-Leystroom organiseert. Bekijk hieronder hun programma en bekijk deze presentatie voor hun complete aanpak met tips.

12.00 uur

|

12.45 uur

|

Van start (via livestream uit Utrecht)

 • Welkom!
  Presentator Oscar Kocken

 • Droom van de beweging & stand van zaken
  Gré Wiskerke (bestuurder De Leyhoeve en lid kernteam) en Marie-Antoinette Bäckes (coördinator Radicale vernieuwing zorg)

 • Korte film

 • Inzichten en ervaringen pilot Wet zorg en dwang voor levensgeluk cliënten 
  Initiatiefnemers Caroline Beentjes (bestuurder Woonzorggroep Samen) en Saskia van Opijnen (bestuurder Avoord)

 • Gesprek tussen deelnemers in de zaal in Utrecht

13.45 uur

|

Sessie, napraten over livestream

14.45 uur

|

Online uitwisseling met alle deelnemers van de andere (zorg)organisaties in het land die op eigen locatie programma hebben

Onder leiding van Isabelle van der Wijk (coördinator Radicale vernieuwing zorg)

15.15 uur

|

Pauze

15.30 uur

|

Weer van start (via livestream uit Utrecht)

 • Welkom!
  Presentator Oscar Kocken

 • Droom van de beweging & stand van zaken
  Gré Wiskerke (bestuurder De Leyhoeve en lid kernteam) en Marie-Antoinette Bäckes (coördinator Radicale vernieuwing zorg)

 • Aansprekende praktijkvoorbeelden zorg voor (samen)leven 
  Inge van den Boomen (bestuurder Cederhof), Geert (leeft met dementie, woont bij Innoforte) en dochter Marlon

 • Gesprek tussen deelnemers in de zaal in Utrecht

16.30 uur

|

Sessie, napraten over livestream

17.30 uur

|

Online uitwisseling met alle deelnemers van de andere (zorg)organisaties in het land die op eigen locatie programma hebben

Onder leiding van Marie-Antoinette Bäckes (coördinator Radicale vernieuwing zorg)

18.00 uur

|

Einde programma

Eventueel afsluitend een hapje eten

Aanmelden

Neem contact op met de coördinator Radicale vernieuwing in jouw organisatie. Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

bottom of page